Skip to main content
  • Op werkdagen voor 12.00 uur besteld volgende werkdag geleverd!
  • Geen borg
  • Scherpe prijzen dankzij eigen afvalverwerking
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • All-in prijzen

Waarom is afval scheiden belangrijk? Het is een vraag die u zich misschien regelmatig stelt. Het komt namelijk nog steeds te vaak voor dat mensen besluiten geen afval te scheiden. Misschien omdat mensen daar inderdaad het nut niet van inzien of gewoon omdat ze het een lastige klus vinden om het afval uiteindelijk te scheiden. Bij het sorteren van afval wordt onderscheid gemaakt tussen papier, plastic, glas en overig afval. Door het afval te scheiden kunt u een steentje bijdragen aan het redden van onze planeet. Onderschat vooral niet wat uw impact kan zijn als u in uw eentje al uw afval zou scheiden. Wij leggen u uit waarom het scheiden van uw afval zo belangrijk is voor het milieu.  

Kosteloos scheiden 

De eerste reden waarom het voordelig is voor u om te scheiden, is omdat het gratis is. Het kost u bijvoorbeeld helemaal niks wanneer u plastic, papier en glas scheidt. Naast het feit dat het ook eigenlijk geen moeite is om te scheiden, is het ook nog eens goed voor het milieu. Zowel plastic als papier worden gratis opgehaald wanneer u deze op afgesproken tijdstippen op straat zet. Dit geldt natuurlijk ook voor glas. Wanneer u veel glasafval heeft, kunt u dit het best in een glasbak in de buurt deponeren. Dit is bovendien een stuk veiliger. U loopt op deze manier namelijk niet het risico dat u zich verwondt aan glasscherven, of dat u een vuilnisman of -vrouw in gevaar brengt door losse stukken glas in de container te gooien.  

Daarbij betaalt u wel maandelijks voor uw volle afvalcontainers. Wanneer u besluit om niet te scheiden, kost dit u meer geld bij het laten afvoeren van uw gft-containers. Zou u duurzaam scheiden, dan zou het zomaar kunnen zijn dat u niet elke keer de container aan de straat hoeft te zetten. Hiermee kunt u ook weer geld besparen.  

Waarom scheiden we afval? 

Waarom is het dus nu zo belangrijk om afval goed te scheiden? Door het scheiden van afval kunnen er nieuwe producten gemaakt worden. Hierdoor hebben we minder grondstoffen nodig. Een mooi voorbeeld hiervan is het inleveren van lege flessen. Deze flessen worden na het inleveren weer hergebruikt. Op deze manier hoeven er niet steeds nieuwe flessen gemaakt te worden, maar worden oude flessen schoongemaakt en vervolgens weer gevuld met uw favoriete drankje.  

Door het puur houden van het afval, kunnen we er voor zorgen dat u afval beter kan worden hergebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het weggooien van glas. Hier heeft u waarschijnlijk gezien dat er onderscheid wordt gemaakt tussen wit glas en bont glas. Dit wordt ook gedaan om het glas zo puur mogelijk te houden. Zou u bont glas bij wit glasafval gooien, zorgt het ervoor dat het glas niet meer gebruikt kan worden voor eventuele nieuwe producten.  

Duurzaam scheiden 

De voornaamste reden om uw afval te scheiden, is om de CO2 uitstoot te verminderen. Het afval wat u in uw container gooit, wordt afgevoerd en uiteindelijk verbrand. Door het verbranden van het afval komen er schadelijke stoffen vrij die slecht zijn voor het milieu en uw gezondheid.  

Daarbij komt het scheiden van afval niet alleen op kleine schaal voor, maar wordt het natuurlijk ook aangemoedigd in grote hoeveelheden. Denk bijvoorbeeld eens aan het verbouwen van uw huis of wanneer u uw tuin een volledige make-over wil geven. Daar komt een hoop puin bij vrij.  In deze gevallen is het ook aan te raden om een puincontainer of bijvoorbeeld een groencontainer te huren, afhankelijk van uw project.  

Dus waarom scheiden we afval? Niet alleen voor uw portemonnee, maar ook voor uw gezondheid en de toekomst van de aarde. Scheiden is gratis en kan er ook nog eens voor zorgen dat u minder afval in de gft-container gooit. Wij hopen in ieder geval dat u ook uw steentje wilt bijdragen aan het milieu door uw afval voortaan te scheiden.