Skip to main content
  • Op werkdagen voor 12.00 uur besteld volgende werkdag geleverd!
  • Geen borg
  • Scherpe prijzen dankzij eigen afvalverwerking
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • All-in prijzen

De zomer staat weer bijna voor de deur, wat betekent dat het tijd is om uw tuin voor te bereiden op het warme seizoen. Als u namelijk alles tot in de puntjes verzorgt, kunt u langer en beter genieten van uw tuin. Welke klussen staan er dan zoal op u te wachten? Wij hebben een lijstje gemaakt en geven een paar handige tips voor hoe u deze klusjes zo efficiënt mogelijk kunt uitvoeren!

Wanneer tuin zomerklaar maken?

Over het algemeen is het voorjaar natuurlijk hét moment om te beginnen met het opknappen van de tuin. Zodra de vorst voorbij is en de temperaturen beetje bij beetje stijgen, kunt u aan de slag. Het is namelijk erg belangrijk om hierop te wachten, want als u al begint wanneer het nog vriest, zou u schade kunnen toebrengen aan de tuin. Vooral jonge planten zijn hier heel gevoelig voor.  Een duidelijk moment voor het zomerklaar maken van de tuin is er dan ook niet. De weersomstandigheden kunnen namelijk in maart al goed zijn, maar het kan ook voorkomen dat u pas in mei de eerste klusjes kunt doen. Soms is het ook afhankelijk van de planten en bloemen die u in uw tuin heeft of nog wilt gaan planten. De ene plant kan nog prima tegen de koelere temperaturen, terwijl de andere juist zoveel mogelijk zonlicht nodig heeft.

Tips om uw tuin zomerklaar te maken

Het zomerklaar maken van uw tuin, gaat echter verder dan het plaatsen van nieuwe bloemen en planten in uw tuin. De volgende dingen verdienen namelijk ook wat extra aandacht in het voorjaar:

Algehele schoonmaak van uw tuin

Voordat u de details gaat aanpakken, raden we u aan om eerst de tuin goed op te ruimen. Zo krijgt u meteen een beter beeld van hoe uw tuin er eigenlijk bij staat. Begin bijvoorbeeld met het weghalen van de bladeren die op de grond liggen, net als takken en andere kleine rommel.

Onkruid verwijderen

De volgende belangrijke stap bij het zomerklaar maken van de tuin is het verwijderen van onkruid. Onkruid is namelijk de plant die uw tuin er al snel onverzorgd uit laat zien. Let bij het verwijderen vooral goed op onkruid tussen de tuintegels en onkruid in de borders. Wanneer er namelijk onkruid in uw borders groeit, hebben andere planten minder kans om te groeien.

Gras maaien

Gras groeit pas wanneer de temperaturen hoger zijn dan 5°C. Is dit al het geval in maart, dan moet u dus al vrij snel beginnen met maaien voordat het te lang wordt. In de zomer groeit het gras minder hard door de hoge temperatuur, dus dan heeft u er minder omkijken naar dan u misschien zou denken. In het najaar worden de omstandigheden weer beter, dus dan moet u de grasmaaier iets vaker tevoorschijn halen.

Welke dingen heb je nodig voor het zomerklaar maken van uw tuin?

U kunt uw tuin pas zomerklaar maken wanneer u de juiste gereedschappen heeft. We hebben de belangrijkste gereedschappen voor u op een rijtje gezet.

Grasmaaier

Als u een gazon heeft, heeft u baat bij een kwalitatieve grasmaaier. Dit is misschien wel de belangrijkste investering qua tuingereedschappen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een elektrische grasmaaier, maar ook voor een maairobot die al het werk voor u doet.

Scharen

Heel belangrijk zijn goede scharen. Deze heeft u bijvoorbeeld nodig als u een heg wilt snoeien, de randjes van uw gazon wilt bijwerken of de dode takken en bladeren van een struik wilt verwijderen.

Externe hulp

Als u een grotere tuin heeft of uw tuin heeft speciale verzorging nodig, kan het helpen om uw tuin zomerklaar te laten maken door een hovenier. Bij het zomerklaar maken van de tuin kunt u ook te maken hebben met veel groenafval. In dat geval raden we u aan om hiervoor een groencontainer bij ons te huren in plaats van al het afval in uw kleine Gft-container te stoppen. Informeer bij Afvalcontainers Drechtsteden naar alle mogelijkheden.