Skip to main content
  • Op werkdagen voor 12.00 uur besteld volgende werkdag geleverd!
  • Geen borg
  • Scherpe prijzen dankzij eigen afvalverwerking
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • All-in prijzen

De ruimte was tot 1950 volledig vrij van menselijke activiteiten. Hier kwam verandering in toen in 1957 de Sovjet-Unie voor het eerst een satelliet de ruimte in stuurde. Deze gebeurtenis kan gezien worden als het begin van het ruimtetijdperk. De wereld stond versteld en begon alle nieuwe technologieën en mogelijkheden die de ruimtevaart met zich meebracht te realiseren. Hoewel dit enthousiasme voor veel informatie heeft gezorgd, zouden we ook wel eens, zonder dat we het doorhadden, voor het einde van de ruimtevaart hebben gezorgd. Hoe dat precies komt en wat dit heeft te maken met afval in de ruimte – en hoe wij dit kunnen beperken leest u hieronder.

Hoe ontstaat puin afval in de ruimte?

Satellieten en raketten bestaan uit twee delen; één deel dat ervoor zorgt dat de satelliet de ruimte kan bereiken en natuurlijk het object zelf. Zodra de satelliet de ruimte heeft bereikt schieten de twee delen uit elkaar waardoor er dus ‘ruimte afval’ ontstaat. Toch wordt er nog te makkelijk gedacht over de hoeveelheid afval dat in de ruimte zweeft. ‘’De ruimte is zo groot, wat maakt dat beetje afval nou uit?’’ Toch is dit een verkeerde gedachtegang. Er zijn namelijk al meer dan 780.000 objecten met een lengte groter dan 10 centimeter gevonden en zelfs meer dan 166 miljoen objecten met een lengte tussen de 1 en 10 millimeter. Hierdoor kunnen botsingen ontstaan.

Ruimte botsingen door ronddwalend afval

Botsingen tussen objecten en satellieten zorgen voor meer puinafval in de ruimte. Dit moeten we voorkomen. De grote en kleine deeltjes die vrijkomen tijdens een botsing zullen namelijk op hun plaats zorgen voor meer botsingen en dus meer puinafval in de ruimte. Wetenschappers zeggen zelfs dat het afval in de ruimte over 50 jaar verdrievoudigd is waardoor we het bereik met onze belangrijke voorzieningen kwijtraken, zoals internet en weersvoorspellingen.

Hoe kunnen we puinafval in de ruimte opruimen of voorkomen?

Tot nu toe bestaan er alleen nog maar richtlijnen waar bedrijven zich aan zouden moeten houden om het afval in de ruimte te beperken. Strenge regels zijn er (nog) niet of nauwelijks. Toch is het belangrijk dat we het afval in de ruimte beperken. Grote organisaties zoals NASA en SpaceX voeren onderzoek uit naar milieuvriendelijke lanceer methodes en manieren om het puin in de ruimte op te ruimen. Er is nog een verschil tussen klein en groot puinafval. Klein puin kan worden opgeruimd door middel van lasers en groot puin kan worden opgeruimd door middel van magneten of door het puin terug naar de aarde te brengen. Net als dat wij een puincontainer huren kunnen bepaalde banen in de ruimte ook dienen als puincontainer. Om het afval deze banen in te krijgen of om andere methoden, zoals de magneten, toe te passen is erg veel geld nodig. Dit is de grootste reden dat deze methodes nog niet (vaak genoeg) toegepast.

Puin op planeet aarde

Zoals u waarschijnlijk weet beperkt het afval zich niet tot de ruimte. Ook op onze eigen planeet is enorm veel puin afval. Wist u dat van puin energie en grondstoffen gemaakt worden? Om bij te dragen aan deze duurzame manier van energie en grondstof productie kunt u een puincontainer huren. Op deze manier hoeven er geen nieuwe grondstoffen geproduceerd te worden en dat scheelt tijd, geld en energie.

Een puincontainer huren

Op onze website kunt u een puincontainer huren zodat wij uw puin kunnen afvoeren naar de afvalverwerker. De inzameling van puin is essentieel voor het verwerken ervan. Wilt u meteen een puincontainer huren of heeft u vragen over een puincontainer huren? Bekijk dan onze website of neem contact met ons op.