Skip to main content
  • Op werkdagen voor 12.00 uur besteld volgende werkdag geleverd!
  • Geen borg
  • Scherpe prijzen dankzij eigen afvalverwerking
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • All-in prijzen

Plastic afval recyclen is dé oplossing om de gigantische berg plastic afval te reduceren.Volgens een recent onderzoek van de Ellen MacArthur Foundation zal het gebruik van plastic in de komende twintig jaar verdubbelen en in 2050 zijn verviervoudigd. Er zijn dan ook veel ondernemingen die zich richten op het verwerken en het geven van een tweede leven aan plastic afval. Zo ook het Nederlandse bedrijf Save Plastics, die zich volledig heeft gericht op het bouwen van een huis uit plastic afval.

Een huis van 100% gerecycled plastic afval

Plastics zijn er in verschillende soorten en maten. Ongeveer 95% van alle soorten plastic kunnen prima mee voor een tweede ronde, al dan niet verwerkt tot fijne korrels. Zo gebruikte het bedrijf Save Plastics 100% gerecycled plastic om een duurzaam huis (Save Homes) te bouwen. Het huis bestaat uit verschillende losse units zodat het voor de bewoner makkelijk is om het huis te verplaatsen en te veranderen naar eigen wens. Naast dat het huis volledig bestaat uit gerecycled plastic, wordt het ook nog eens op de locatie van bestemming geplaatst waardoor er minder co2 uitgestoten hoeft te worden tijdens het transport. Ook over het isoleren en het verwarmen van het huis is nagedacht; er wordt gebruik gemaakt van duurzame isolatietechnieken en zonnecollectoren. Toch kunnen er nog best wat vragen ontstaan; we willen toch juist het plastic verminderen? Waarom bouwen we dan juist nu huizen van plastic? Daar is een goede reden voor. Zodra het huis niet meer gebruikt wordt, zijn alle onderdelen volledig herbruikbaar. Zo kunnen er bijvoorbeeld plastic flessen van gerecycled plastic afval gemaakt worden.

Circulaire economie

Jaarlijks gooien we per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weg. Ongeveer 50 kilo hiervan bestaat uit plastic afval. Daarvan wordt ongeveer 50% gescheiden ingeleverd en gerecycled. Het doel is om nóg meer plastic afval te scheiden en te recyclen zodat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn, minder energie verbruikt wordt en minder afval verbrand wordt. Het hergebruiken en verwerken van afval tot grondstof is het begin van een circulaire economie. Maar wat houdt zo’n economie nou precies in? Een circulaire economie is een gesloten kringloopsysteem waarin grondstoffen, onderdelen en afvalstoffen verwerkt worden zodat zij een tweede leven krijgen. Door afvalstoffen een tweede leven te geven dragen we een steentje bij aan het milieu.

Ook uw plastic afval kan dienen als grondstof

Zijn huizen gemaakt van plastic de toekomst? Wie weet. Wel is het een feit dat bij het bouwen van huizen gemaakt van plastic veel minder co2 uitgestoten wordt, minder nieuwe grondstoffen nodig zijn en minder energie nodig is. Het zou een goede ontwikkeling zijn gezien de hoeveelheid afval die geproduceerd tijdens COVID-19 Ook u kunt uw afval gescheiden inleveren wanneer u bijvoorbeeld gaat klussen, bouwen, opruimen of slopen. Bent u ook een voorstander van de circulaire economie of zoekt u gewoon een oplossing voor uw afvalprobleem? Huur dan direct de afvalcontainer die bij u past in onze webshop. Neem contact op voor meer informatie!