Skip to main content
  • Op werkdagen voor 12.00 uur besteld volgende werkdag geleverd!
  • Geen borg
  • Scherpe prijzen dankzij eigen afvalverwerking
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • All-in prijzen

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd; een uitdrukking die haast op iedereen van toepassing is. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u uw huis grondig wilt aanpakken. Wellicht heeft u wat huishoudelijke klusjes verwaarloosd of wilt u gewoon eens met de bezem door uw woning gaan. Zo kunt u de behoefte hebben om van spullen afscheid te nemen, bijvoorbeeld omdat u in een nieuwe levensfase terecht bent gekomen en met een schone lei wilt beginnen. Het opruimen van uw huis kan in ieder geval nooit kwaad, dus we geven u graag enkele handige tips.

Huis opruimen door middel van organiseren

Als u uw huis wilt opruimen, betekent dat kortweg dat het tijd is om orde te scheppen. Spullen moeten bijvoorbeeld op de juiste plek worden opgeborgen of in de juiste afvalbak worden gegooid. Het wordt al een stuk moeilijker om dingen te ordenen wanneer u niet precies weet wáár de spullen thuishoren. Sta daarom eerst stil bij de indeling van uw huis: in welke ruimte gebruikt u iets het meest en zijn er spullen die bij elkaar horen, zoals elektronica, tuingereedschap of verzorgingsproducten? Leg deze dan bij elkaar, want zo vindt u ze gemakkelijker terug.

Als u snel het overzicht verliest, kunt u ook kiezen voor opbergdozen met labels, zodat u meteen weet waar u moet zoeken. Doordat u bewuster aan de slag gaat met organiseren, krijgt u ook een beter beeld van al uw spullen. Heeft u bijvoorbeeld onnodig veel schroevendraaiers? Dan zou u deze weg kunnen gooien of een ander er blij mee kunnen maken.

huis opruimen

Creëer een routine voor opruimen

Het opruimen van het huis gaat eenvoudiger als u dit regelmatig doet. Zo zorgt u ervoor dat de rommel niet uw hele huis gaat overnemen en tegelijkertijd zult u sneller de stap zetten om op te ruimen. Opruimen is bijna niemands favoriete bezigheid, maar het moet toch gebeuren. Plan daarom op vaste momenten een schoonmaak- of opruimmoment. Dit kan op een bepaalde dag in de maand of op een bepaald tijdstip elke week zijn. Als u ‘s ochtends opruimt, is dat een perfecte manier om de dag goed te starten en hierdoor zult u ook andere klusjes die dag makkelijker gedaan krijgen. Als u ‘s avonds schoonmaakt, kan dat juist helpen om uw hoofd leeg te maken. Dit kan helpen bij een goede nachtrust en het ordenen van uw gedachten. Woont u met meerdere mensen in huis, maak dan samen schoon.

Heeft u te maken gehad met een grote klus en dus veel rommel? Begin dan eerst met het opruimen van grote attributen en ruim vervolgens de kleinere spullen op. Geef de spullen ook meteen de juiste plek of gooi ze in deze praktische container, zodat u ze op een later moment niet meer hoeft te verplaatsen.

Keuzes maken is belangrijk tijdens het opruimen in huis

Soms is ordenen niet genoeg en is het bij het huis opruimen ook noodzakelijk om echt afscheid te nemen van spullen. Dit kan het geval zijn als u meer ruimte wilt creëren en er genoeg voorwerpen zijn die u eigenlijk niet meer gebruikt. Wat het vaak moeilijk maakt om afscheid te nemen van spullen, is de emotionele waarde die ze bij zich dragen. In dat geval kunt u ervoor kiezen om het aan iemand anders te geven in plaats van het weg te gooien, zodat het in ieder geval nog een mooi tweede leven krijgt. Geef het bijvoorbeeld weg aan een dierbare of aan een goed doel.

Om makkelijker drastische keuzes te maken, kunt u drie stapels maken. De eerste is bedoeld voor zaken die u absoluut wilt houden, de tweede voor spullen waar u over twijfelt en de derde voor de spullen die u wilt weggooien. Dit helpt om vergelijkingen en keuzes te maken.

Flink opgeruimd en veel afval?

Heeft u eenmaal opgeruimd, dan wilt u natuurlijk zo snel mogelijk van uw afval af, voordat u zich bedenkt. Bij bijvoorbeeld een verbouwing of verhuizing kan dat voor de nodige rust zorgen. In dat geval bent u bij Afvalcontainers Drechtsteden aan het juiste adres. Wij hebben containers voor verschillende afvalstromen beschikbaar en zorgen dat uw afval snel wordt afgevoerd. Meer weten? Neem dan contact op.