Skip to main content
  • Op werkdagen voor 12.00 uur besteld volgende werkdag geleverd!
  • Geen borg
  • Scherpe prijzen dankzij eigen afvalverwerking
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • All-in prijzen

Wij zijn met zijn allen bewuster geworden van onze invloed op milieu en klimaat. Nederland streeft er zelfs naar om in 2050 klimaatneutraal te zijn.  Naast afval scheiden letten we er meer op dat alles wat we doen, duurzaam, milieubewust en energieneutraal gebeurt. Ook bij een verbouwing of het bouwen van een nieuw huis kunt u hier op letten. De dingen die bijdragen aan uw huis duurzaam verbouwen hebben we op een rijtje gezet.

Duurzaam bouwen en verbouwen

Wanneer u energieneutraal wilt bouwen, is het de bedoeling dat u de negatieve impact op het klimaat tot een minimum beperkt. In eerste instantie is dit natuurlijk goed voor het milieu, maar uiteindelijk is het ook goed voor uw portemonnee om aandacht te besteden aan duurzaamheid. Hierbij moet u denken aan het gebruik van duurzame materialen en gezonde woonomstandigheden, zoals goede ventilatie en het recyclen van oude materialen.

Duurzaam verbouwen subsidie

Door duurzaam te bouwen en verbouwen, draagt u uw steentje bij aan een beter milieu en een groenere toekomst en kunt u ook aanspraak maken op subsidies hiervoor. U kunt bijvoorbeeld vergoedingen aanvragen wanneer u kiest voor dakisolatie, vloerisolatie of spouwmuurisolatie. U kunt ook denken aan grotere aanpassingen zoals een nieuwe zonneboiler of warmtepomp.

Wanneer u duurzaam gaat verbouwen of gewoonweg uw huis wilt verduurzamen, maken vaak de kleine dingen een wereld van verschil. U zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om uw cv-installatie te vervangen door warmtepompen. Ook zonnepanelen, waar u hier meer informatie over vindt, worden populairder en mogen niet ontbreken bij een nieuwbouwhuis. Deze zijn doorgaans een flinke investering, maar na een paar jaar heeft u de gemaakte kosten al terugverdiend.

Kleine tips die ook helpen bij duurzaam bouwen en verbouwen

Niet alleen grote aanpassingen dragen bij aan een beter milieu en een duurzamer huis. Het zijn soms de kleine dingen die belangrijk zijn. In plaats van het huis compleet te verbouwen, kunt u ook kijken of kleine reparaties zinvol zijn om uw huis op te knappen. Kijk ook of u de materialen die u wilt weggooien een tweede leven kunt geven of kies tweedehands en duurzame materialen om mee te bouwen. Kiest u er voor om uw zolder tot slaapkamer of badkamer te verbouwen? Lees dan onze blog.

Energieneutraal verbouwen

Energieneutraal bouwen of verbouwen, houdt in dat u binnen een jaar geen energie nodig heeft die voortkomt uit fossiele of eventueel nucleaire stoffen. U bent in principe volledig zelfvoorzienend. Er zijn enkele manieren waarop u uw eigen energie kunt opwekken. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op het dak. Als u een nieuw huis wilt bouwen kunt u op meer dingen letten. Zoals we al zeiden is het belangrijk om te letten op duurzame materialen. Maar wat zijn dan deze duurzame materialen? Over het algemeen is hout een duurzaam materiaal waar u veel kanten mee op kunt. Daarentegen kosten lijm cement, beton en isolatieschuim veel energie en zijn daarbij lastig te recyclen. Daarbij helpt het ook om te kiezen voor materiaal en onderdelen die op Nederlandse bodem zijn gemaakt. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om uw huis te verwarmen met infrarood panelen.

Afval scheiden tijdens verbouwing

Zoals we al zeiden kunt u er naar streven om energieneutraal te wonen, maar zijn ook de kleine dingen belangrijk en deze worden vaak over het hoofd gezien. Net als bij het huis-, tuin- en keukenafval is het bijvoorbeeld belangrijk dat u afval goed scheidt. Afval kan namelijk bij verschillende afvalstromen horen. Doorgaans is een bouwafvalcontainer huren de beste oplossing. Hier kunt u afval in kwijt zoals gips, hout puin en vloerbedekking. Wanneer u uw woning of tuin echt gaat aanpakken, kunt u ook kiezen om een puincontainer te huren bij ons. Hier mogen namelijk ook stenen, beton en metselwerk in worden verzameld. Bij Afvalcontainers Drechtsteden vindt u voor iedere klus de juiste container. Bekijk de mogelijkheden en bij vragen staan wij u natuurlijk graag te woord.